Általában a klímákról


Klima nélkül is lehet élni

A természet- és környezetvédelmi szakemberek szerint a nálunk melegebb éghajlatú országokban is meg tudták oldani a viszonylag kellemes hőmérsékletet a lakóházakban.

Ehhez nem kell mást tenni, mint megfelelő építőanyagokat használni, illetve jól alkalmazni az árnyékolástechnika által kínált lehetőségeket, hiszen például a téglaház egy természetes klímaberendezés.


Ezt már korábban is tudták nálunk is. Az magyarországi kontinentális éghajlat jellemzője a nagy nyári meleg és a nagy téli hideg is. A hőszigetelő téglából készült falazóblokkok olyan kialakításúak és anyagszerkezetűek, hogy télen nem engedik elillani a meleget, nyáron pedig nagy tömegük és hőtároló képességük révén késleltetik a külső forróság bejutását.

A klíma egy hűtőgép

A klímaberendezések elvi felépítése megegyezik a háztartásokban is használatos hűtőgépekével. A berendezések célja az, hogy egy magasabb hőmérsékletű térből hőt vonjunk el, és ezt a hőt egy másik (általában még melegebb, külső) térben leadjuk. Jusson eszünkbe az, hogy a hűtőgép a konyha levegőjét is felmelegíti. Tehát, ha úgy akarjuk elérni azt, hogy a konyha levegőjének hőmérséklete csökkenjen, hogy kinyitjuk a hűtőgép ajtaját, nagy csalódás fog érni minket. A konyha levegője egyre melegebb lesz. Akkor tudjuk a konyha levegőjét valóban hűteni egy átlagos hűtőgéppel, ha a hátsó részét (vigyázz, mert működés közben ez nagyon meleg, itt adja le ugyanis a hőt) az ablakon kívűlre tesszük. Hoppá, már fel is találtuk a klímaberendezést!
Na, akkor hogy működik?

Átlagos körülmények között nem lehetséges az, hogy a magas hőmérsékletű helyről, egy még magasabb hőmérsékletű helyre hőt áramoltassunk, mert a hő természetes áramlási iránya a melegebbtől a hidegebb felé mutat. Kell tehát egy szerkezet, ami egy apró cselt használ: a hűtőközeget egy kompresszor nagy nyomásra összenyomja, ennek a hatására a hőmérséklete megnő, így a külső, környezeti hőmérsékleten, a kondenzátorban (a fenti kép kék részlete) a hőtartalmának jelentős részét le tudja adni. Ezután a közeget az ún. elpárologtatóba vezetik, ahol ez a freon tartalmú hűtőközeg nagyon gyorsan elpárolog, és hőt von el a párologtató környezetéből. Ezek után már csak azt kell meghatároznunk, hogy hol legyenek a berendezés alapelemei.

A klímaberendezések főbb típusai


klímaberendezések típusai Léteznek ún. fen coil rendszerű klímaberendezések, ezek vizes hőcserélővel működnek. Ez azt jelenti, hogy a klíma alapelemei (kondenzátor, elpárologtató, kompresszor, ventilátor) kompakt egységként egybe vannak építve, és ezt a szabadban, a külső térben helyezzük el. A berendezésben természetesen könnyen párolgó freon a hűtőközeg. A hűtőgép egy közvetítő közeget, az egyszerűség kedvéért vizet hűt le, és a szobába ezt a lehűtött vizet vezetjük be egy hőszigetelt csövön keresztül. A belső hőcserélőben már csak a közvetítő közeg veszi fel a hőt egy ventillátor közreműködésével.

Az előbbivel ellentétben az ún. split rendszerű klímák fő egységei különválasztva működnek. A külső térben csak a kompresszort, a kondenzátort és a ventillátort helyezik el. Ez a legzajosabb rész, ezért praktikus, ha kint van. A kültéri egységből maga a hűtőközeg a freonvezetéken keresztül bejön a szobába, az elpárologtatót és egy másik ventilátort tartalmazó beltéri egységbe. A hideg párologtatón átfújt levegő természetesen lehűl, így a beltéri egység hideg levegőt fúj a helyiségbe. Egy kültéri egységhez több beltéri is tartozhat (multi split).

Ugyancsak egybeépített kompakt egység a mobil klíma; egyetlen házba építve a kompresszor, a ventilátor és az elpárologtató. A párologtatón átfújt levegő hűti a helyiséget, a kondenzátoron átfújt és felmelegített levegőt pedig egy vastag csövön keresztül a falon kívülre vezetjük. Egy ilyen készülék helye a lakáson belül könnyen változtatható, de kissé zajos a ventilátorok és a légáramlás miatt.

Kompakt egységnek tekinthetők az ablakklímák is. A hűtőrendszer két fele ugyan szét van választva; a külső oldalra esik a kondenzátor és annak ventilátora, a belsőre a párologtató, de mindez egy házba összeépítve. Elnevezését onnan kapta, hogy rendszerint az ablakba, ritkábban a könynyűszerkezetes falba építik be. Leggyakoribb megoldás az, hogy az egyik ablakszárnyat kiveszik, és abba, vagy annak helyére építik az ablakklímát. Ez a megoldás például viszonylag könnyen kivitelezhető házilag is, mert a beépítés mechanikus munka, és ezután már csak be kell dugni a konnektorba a készüléket.

A szakemberek nem sorolják az igazi klímaberendezések közé, de azért megemlítjük a vízpárologtatós (adiabatikus) hűtőket. A hőelvonást itt a víz folyamatos párologtatásával, illetve a párolgási hő elvonásával érik el, nincs más hűtőközeg és kompresszor sem. Ezek a készülékek hatékonyan növelik a levegő páratartalmát, és tisztítják is a levegőt, de a hűtő teljesítményük nem mérhető össze a klímaberendezésekkel. Szerelést nem igényelnek, egyszerűen csak le kell állítani a szobában, feltölteni vízzel és bekapcsolni. Természetesen a párolgó vizet pótolni kell.

Egészséges-e a klíma?


Sokan azt mondják, hogy egészségtelen a klímaberendezés használata. Abban nem lehet kétségünk, hogy sokan egyszerűen nem bírják a klímát, megfáznak vagy allaergiás tünetek jelentkeznek. Ilyenkor nincs mit tenni, kerülni kell a klimatizált helyiségeket. A szakemberek szerint azonban az emberek többsége egyszerüen rosszul használja a berendezéseket. Az automata a kívánt hőfok beállítását a készülék ki-be kapcsolásával éri el. Ha hűt a gép, akkor kb. 6 fok körüli hőmérsékletű levegőt fúj be a szobába, és ha ennek a levegőáramnak az útjába ülünk, akkor biztosan megfázunk. A megoldás az lehet, hogy a levegőáramot sohase irányítsuk olyan irányba, ahol ember, emberek vannak, hanem oszlassuk el a térben. A másik tanács pedi az, hogy ne hűtsük túl a helyiséget, hiszen, ha a kinti hőmérséklet 30 fok, akkor a benti hőmérsékletet sem szabad 26 fok alá vinni, mert az emberi szervezet rosszul viseli a nagy hőmérsékletkülönbséget.

A másik fő ellenérv az, hogy a készülékek által keltett levegőáramban por kavarog, és ezeken a szemcséken akár mikroorganizmusok is megtelepedhetnek. A szakemberek azt mondják, hogy a modern készülékekben már olyan szűrők vannak, amelyek útját állják a fent említett kórokozóknak is.